Select subsidiary

You are attached to the subsidiary: France

Languages available

De juiste hoogwerker kiezen: de complete gids

Wat is een hoogwerker?

Een hoogwerker is een apparaat dat het mogelijk maakt om veilig toegang te krijgen tot een werkgebied op hoogte. Hiermee kunnen één of meerdere personen, samen met gereedschap of materiaal, tot meerdere meters hoog worden gebracht om zo werkzaamheden uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen. Ze bieden oplossingen voor werkzaamheden zowel binnen als buiten, zoals bij constructie- of sloopwerken, afbouw, onderhoud, herstellingen, schoonmaak of evenementopbouw, wanneer permanente toegangsmiddelen ontbreken.

De juiste hoogwerker kiezen

Welke verschillende types hoogwerkers bestaan er?

Er zijn zeven hoofdtypes van hoogwerkers:

  • Low-Level Access hoogwerkers zijn ideaal voor kleine binnenwerkzaamheden. Hun compacte formaat en lichte gewicht maakt ze geschikt voor de meest kwetsbare vloeren. Ze zijn eenvoudig op te stellen en beschikken over een ruim platform waarop veel gereedschap en materiaal kan worden meegenomen. Het aantal op- en neerbewegingen wordt beperkt, waardoor ze een eenvoudig en veilig alternatief vormen voor ladders en steigers. De zelfrijdende modellen kunnen zich zelfs verplaatsen terwijl ze zich op hoogte bevinden.

  • Push-around hoogwerkers zijn geschikt voor allerlei binnenprojecten. Door hun lichte constructie kunnen ze gebruikt worden op gevoelige vloeren. Ze zijn makkelijk met de hand te verplaatsen of kunnen getrokken worden met een aanhangwagen of bestelwagen. Hun non-marking banden en rubberen stabilisatoren beschermen de vloer. Door hun compacte formaat passen ze door deuropeningen en in liften. Ze vragen weinig onderhoud en bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

  • Masthoogwerkers (verticale masthoogwerkers) staan bekend om hun grote wendbaarheid. Door hun compacte afmetingen, AC-motor en recht omhooggaande beweging zijn ze uiterst makkelijk te bedienen, zelfs op hoogte, in de smalste ruimtes – zowel binnen als buiten op stabiele ondergrond. Het uitschuifbare platform biedt extra ruimte en maakt het mogelijk moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken. Modellen met een jibarm (pendelarm) kunnen obstakels overspannen en hebben een achterwaartse zwenkradius van 0 cm, wat het manoeuvreren vergemakkelijkt. Voor logistieke toepassingen zijn er ook PICKING-modellen met een elektrisch hefplateau.

  • Schaarhoogwerkers genoemd naar het scharensysteem waarmee ze omhoog gaan. Ze bieden uitsluitend verticale heffing en zijn onderverdeeld in twee categorieën:
    Voor stabiele ondergronden: Elektrische schaarhoogwerkers kunnen op alle soorten stabiele ondergrond worden ingezet. Ze zijn zeer veelzijdig, compacter dan de dieselversies en kunnen binnen en buiten worden gebruikt – sommige modellen zelfs op volle hoogte zonder beperking in laadvermogen.
    Voor ruw terrein: Dankzij hun grote platform hebben schaarhoogwerkers het hoogste draagvermogen van alle types. Sommige modellen kunnen tot vier personen tillen voor de meest veeleisende werkzaamheden. Het uitschuifbare platform biedt extra bereik en werkruimte. Door de rechte hefbeweging zijn ze zeer eenvoudig te bedienen. Dankzij hun hoge klim- en hellingscapaciteit kunnen ruw terrein schaarhoogwerkers functioneren op de meest oneffen ondergronden. De stabilisatoren zorgen voor maximale stabiliteit. Sommige modellen zijn elektrisch aangedreven en vormen zo een stil en emissievrij alternatief voor dieselmachines bij buitenwerkzaamheden.

  • Telescoophoogwerkers hebben een rechte en directe hefstructuur (langs één enkele as), wat ze zeer eenvoudig in gebruik maakt. Ze hebben de grootste reikwijdte van alle types en bereiken de grootste werkhoogtes. Dankzij hun uitzonderlijke terreincapaciteiten kunnen ze werken op ruw terrein. Met proportionele en gelijktijdige bewegingen bieden ze veel comfort en veiligheid.

  • Aanhanghoogwerkers en lichte zelfrijdende hoogwerkers zijn een bijzonder praktische oplossing omdat ze achter een vrachtwagen of bestelwagen kunnen worden getrokken en gemakkelijk van de ene werf naar de andere verplaatst kunnen worden. Ze worden elektrisch aangedreven en zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Dankzij hun stabilisatoren kunnen ze ook op oneffen terrein worden ingezet.

Een hoogwerker kiezen: welke criteria moet u in overweging nemen?

 

Vier hoofdcriteria zijn van belang bij de keuze van een hoogwerker:

 
  • De werkhoogte: Kies afhankelijk van de hoogte waarop de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd een werkhoogte die gelijk is aan of iets hoger ligt dan de vereiste hoogte. Evalueer ook de maximale zijdelingse reikwijdte die nodig kan zijn.

  • Het type werk: Verschillende types hoogwerkers zijn beter geschikt voor specifieke werkzaamheden. Zo is een knikarmhoogwerker ideaal om te werken op moeilijk bereikbare of beperkte plaatsen, terwijl een telescoophoogwerker een grotere reikwijdte heeft dan een knikarm. Een ruwterrein schaarhoogwerker beschikt over een groot werkplatform waarop meer materiaal mee kan worden genomen, terwijl een masthoogwerker ideaal is voor onderhoudswerk binnen. Ook toegankelijkheid (zoals deuropeningen), en de toegestane vloerbelasting, zijn belangrijke factoren bij de keuze van uw toestel.

  • Het type ondergrond: De ondergrond waarop de hoogwerker zal worden gebruikt, is een belangrijk selectiecriterium. Voor een oneffen terrein kiest men best voor ruwterreinhoogwerkers, aangedreven door diesel of elektriciteit. Op een vlakke ondergrond kunnen alle elektrische hoogwerkers worden ingezet. Let wel op: sommige modellen zijn uitsluitend geschikt voor gebruik binnen.

  • Het draagvermogen: Ook deze informatie is van belang. De hoogwerker moet het gewicht kunnen dragen van de operator(en) en het materiaal of gereedschap dat wordt meegenomen. Denk in het geval van materialen ook aan geïntegreerde opties die de werkruimte optimaliseren, zoals buishouders, glaszetkits enzovoort.

Guides_HA20LE

Een werkdiagram of werkbereik van een hoogwerker begrijpen en interpreteren

 

Het toegankelijke werkbereik hangt af van het specifieke model van de hoogwerker en wordt bepaald door de combinatie van verticale hefhoogte en horizontale reikwijdte. Deze combinatie wordt weergegeven in een diagram, ook wel werkdiagram genoemd, waarmee men duidelijk en eenvoudig het gebruiksbereik van de machine kan aflezen.

 

Wat is een werkdiagram?

Het werkbereik wordt meestal visueel voorgesteld in een grafiek, het zogenaamde “werkdiagram”. Dit is een essentieel hulpmiddel voor gebruikers van hoogwerkers. Het diagram bevindt zich meestal in de gebruikershandleiding van de machine, die verplicht aanwezig moet zijn in de documentatiebox bevestigd aan de werkmand.

Bij sommige modellen is het werkdiagram ook gedrukt op een metalen plaat in de werkmand zelf, zodat het in één oogopslag zichtbaar is, zelfs tijdens het rijden of het positioneren. Het werkbereik wordt weergegeven als een 2D-grafiek (meestal in de vorm van een boog) die de werkzone van de machine toont. Het bevat een diagram met hoogte / reikwijdte / hoek, waarmee men de toegankelijke werkzones eenvoudig kan bepalen. Afhankelijk van het model kunnen er ook gegevens over het maximaal toegelaten laadvermogen worden weergegeven.

 

Het belang van het werkdiagram

Deze informatie is essentieel bij zowel de keuze van de hoogwerker voor een bepaald project als bij het gebruik ervan op de werf.

Het raadplegen van het werkdiagram is cruciaal voor het maken van de juiste keuze. Voorbeeld: als een toepassing vraagt om een hoog laadvermogen in combinatie met een maximale reikwijdte, dan moeten beide parameters in het diagram worden nagekeken. Deze factoren kunnen doorslaggevend zijn en ertoe leiden dat men kiest voor een machine met een iets hogere werkhoogte dan oorspronkelijk nodig.

Tijdens het gebruik moet de bediener verplicht het werkdiagram raadplegen vóór aanvang van de werkzaamheden, om veiligheid en efficiëntie te garanderen. Bij de meeste machines wordt het heffen of uitschuiven automatisch geblokkeerd wanneer de limieten van het diagram bereikt zijn, in dat geval gaat er een waarschuwingslampje branden op het bedieningspaneel. Wat het model ook is, het is van levensbelang deze waarschuwingen nooit te negeren.
 

Variaties in werkbereik

Het is belangrijk te weten dat twee op het oog vergelijkbare hoogwerkermodellen verschillende werkdiagrammen kunnen hebben. Dit is te verklaren door ontwerpverschillen (materialen, plaatsing van contragewichten, systemen en ingebouwde innovaties, enz.).

Sommige machines hebben een werkbereik in een regelmatige boogvorm, terwijl andere modellen een onregelmatig bereik hebben in de vorm van een "zaagtand". Dit betekent dat de arm moet worden ingetrokken of herpositioneerd om verder te kunnen werken zodra de limiet bereikt is.
 

Speciale capaciteiten van het werkbereik

Sommige machines hebben ook een negatief werkbereik (onder het nulpunt), wat bijzonder nuttig is voor toepassingen zoals bruginspectie, mijnbouw of graafwerkzaamheden.

Om te voldoen aan de eisen van moeilijke werkomstandigheden — grote reikwijdte, werken op hellingen, hoge belasting — hebben fabrikanten speciale functies ontwikkeld. Zo introduceerde Haulotte in 2024 de innovatie Haulotte Extra Reach, die toelaat om met zwaardere lasten te werken, zelfs op een hellend oppervlak. De machine blijft operationeel op een helling tot 6° (in zowel lengterichting als zijdelings). Sommige hoogwerkers beschikken daarom over een specifiek “dubbel laadvermogen”-diagram, met twee verschillende werkbereiken afhankelijk van de lading in de werkmand.

 

Waar vind je het werkdiagram of het werkbereik?

Werkdiagrammen of werkbereiken zijn beschikbaar in de gebruikershandleiding van de machine: online via technische bibliotheken, in de papieren handleiding aanwezig in de werkmand, soms gedrukt op een metalen plaat of sticker bevestigd aan de machine zelf. Het is absoluut noodzakelijk deze te raadplegen om te verzekeren dat het gebruik van de hoogwerker overeenkomt met de veiligheidsaanbevelingen van de fabrikant.

 

Checklist van belangrijke informatie om te onthouden

  1. Weergave van het werkbereik: 2D-diagram dat hoogte, reikwijdte en hoek toont.

  2. Belang van het werkdiagram: Essentieel voor een veilige en geschikte keuze van de machine.

  3. Mogelijke variaties: Verschillende vormen van werkcurves (regelmatige boog, zaagtand).

  4. Speciale functies: Negatief bereik en dubbele laadcapaciteit.

Guides_Abaque3
Guides_Abaque_Manuel

Hoe werkt een hoogwerker?

Hoogwerkers bestaan uit een chassis op wielen of rupsbanden, met armen, masten of schaarmechanismen die gebruikmaken van een hydraulisch hefsysteem om een platform op en neer te bewegen om personen te vervoeren. Hoogwerkers stellen personeel in staat om toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare zones en grote hoogtes om diverse werkzaamheden uit te voeren. Het chassis van de hoogwerker dient als basisstructuur en ondersteunt het volledige apparaat, terwijl het hefsysteem zorgt voor het bedienen van de op- en neergaande bewegingen door de gebruiker. Het werkplatform is voorzien van een veiligheidsleuning en vaak ook van isolatiemateriaal om het personeel beter te beschermen tijdens de werkzaamheden.

Er bestaan verschillende types hoogwerkers.

 

 

Elektrische of dieselhoogwerker : wanneer kiest u voor een elektrische hoogwerker?

Dieselhoogwerkers zijn veruit het meest vertegenwoordigd bij verhuurbedrijven, met gemiddeld 70% van het machinepark*. In de praktijk zijn gebruikers van hoogwerkers meestal gewend om met dieselmodellen te werken. Toch zijn elektrische hoogwerkers onmisbaar voor bepaalde toepassingen en specifieke werfomstandigheden, en kunnen zij niet worden vervangen door dieselmachines. Hier volgen enkele situaties waarin een elektrische hoogwerker uw beste keuze is.

*Statistiek geldt uitsluitend voor de markt van terreinvaardige knikhoogwerkers.

 

Wat zijn de verschillen tussen een elektrische, diesel- of hybride hoogwerker?

De keuze tussen een elektrische, diesel- of hybride hoogwerker hangt vooral af van de werkomgeving.

Belangrijkste kenmerken van elk model

  • De elektrische hoogwerker werkt zonder brandstof, de motor is 100% elektrisch en wordt aangedreven door batterijen. Hierdoor is de machine veel stiller dan een dieselvariant. Een ander belangrijk voordeel: ze stoot tijdens gebruik geen CO₂ uit, waardoor ze voldoet aan steeds strengere milieuregels. De belangrijkste beperking van elektrische hoogwerkers is hun autonomie. Dankzij de ontwikkelingen in de sector zijn batterijen lichter en krachtiger geworden, maar de autonomie blijft beperkt in vergelijking met een volle tank diesel.

  • De verbrandingsmotor- of dieselhoogwerker is vooral geschikt voor buitengebruik. Ze is uitgerust met een dieselmotor of HVO-motor (biobrandstof = "Hydrotreated Vegetable Oil"). Dieselhoogwerkers hebben doorgaans een grotere autonomie dan elektrische modellen. Hun voornaamste nadeel: de motor is vervuilender en luider, wat leidt tot meer hinder voor de bediener en de omgeving.

  • De hybride of bi-energie hoogwerker is veelzijdig en kan zowel binnen als buiten worden ingezet. Deze hoogwerker is uitgerust met twee energiebronnen: een verbrandingsmotor (meestal diesel of benzine) en een elektrisch systeem dat wordt aangedreven door batterijen. Dit type hoogwerker biedt veel flexibiliteit en past zich moeiteloos aan uiteenlopende werkomstandigheden aan. Bij Haulotte biedt de PULSEO-serie volledig elektrische terreinhoogwerkers aan, uitgerust met een Range Extender: een verwisselbare en afneembare generator die compatibel is met alle PULSEO-modellen. Deze oplossing biedt extra flexibiliteit en autonomie op werven waar geen toegang is tot het elektriciteitsnet.


Op welke werven kiest u best voor een elektrische hoogwerker?

  1. Werven in een lage-emissiezone (LEZ): Lage-emissiezones (LEZ) zijn een instrument van overheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze worden ingevoerd om de volksgezondheid te beschermen, vooral in grote steden en stedelijke gebieden. Een LEZ is een zone waar de toegang voor voertuigen beperkt is, volgens specifieke regels die door de lokale overheid zijn vastgesteld. In Europa zijn er momenteel 320 LEZ’s*, met als gemeenschappelijk doel: de gezondheid beschermen van inwoners die in dichtbevolkte en vervuilde gebieden wonen.
    In Noord-Europa worden op sommige LEZ-werven al vervuilende machines geweerd. Gezien de internationale klimaatafspraken, is het waarschijnlijk dat deze regels in de komende jaren nog strenger zullen worden. Op werven binnen een LEZ zijn machines die vervuilende uitstoot genereren soms verboden. In dat geval is een elektrische of hybride hoogwerker de beste oplossing. Deze stoten geen vervuilende stoffen uit (VOS, NOx), wat ook een groot voordeel is in dichtbevolkte zones.  *Bron: ministerie van Ecologie, Frankrijk – 2024

  2. Nachtwerken in stedelijke omgeving: Nachtelijke werken in stedelijke gebieden vereisen een laag geluidsniveau. In deze omstandigheden mogen alleen machines worden ingezet die weinig lawaai maken. Elke werf bepaalt zelf de toegelaten geluidsgrens, afhankelijk van de omgeving: type en duur van de werken, frequentie van de manoeuvres, nabijheid van woningen, bevolkingsdichtheid, enz. Elektrische hoogwerkers, die van nature stil zijn, maken het mogelijk om deze beperkingen te respecteren, terwijl ze de veiligheid en efficiëntie van de werkzaamheden garanderen. Door geluidsoverlast te beperken, worden hinder en klachten van omwonenden geminimaliseerd.

  3. Binnenwerven met aanwezigheid van publiek: winkelcentra, voetgangerszones, luchthavens: Werven op locaties zoals winkelcentra, voetgangersstraten of luchthavens vereisen machines die geen uitstoot produceren en zeer stil zijn. Elektrische hoogwerkers voldoen perfect aan deze eisen, waardoor er veilig kan worden gewerkt zonder de werking van openbare ruimtes of gevoelige infrastructuren te verstoren. Ze zijn ideaal voor omgevingen waar nabijheid van het publiek onvermijdelijk is.

  4. “Groene” werven of werven waar verbrandingsmotoren verboden zijn: Bouwprojecten met een “groen” label of gelegen in zones waar verbrandingsmotoren verboden zijn (zoals natuurparken of beschermde gebieden), vragen om milieuvriendelijke oplossingen. Elektrische hoogwerkers, die emissievrij en stil zijn, zijn dé ideale oplossing. Ze maken het mogelijk om aan de strikte milieunormen te voldoen en tegelijk optimaal te presteren.

  5. IN/OUT-werven met de PULSEO-reeks: De PULSEO-reeks van Haulotte biedt elektrische hoogwerkers die zowel binnen als buiten kunnen worden ingezet. Deze machines combineren de voordelen van elektrische en dieselmotoren en bieden uitzonderlijke flexibiliteit. De gebruiker kan eenvoudig schakelen tussen de modi en zo de machine aanpassen aan de specifieke eisen van de werf. Voor binnenwerkzaamheden – waar stilte en nuluitstoot vereist zijn – of voor buitengebruik waar langere autonomie nodig is, biedt de PULSEO-serie de ideale oplossing.

De keuze tussen een elektrische en een dieselhoogwerker hangt af van vele factoren: milieuregels, geluidsbeperkingen en de specifieke werfomstandigheden. Elektrische hoogwerkers zijn bijzonder geschikt voor stedelijke, nachtelijke, binnenwerven of groene projecten. Dieselhoogwerkers blijven een robuuste en autonome oplossing voor grote werven met langdurig gebruik.

Tot slot bieden hybride hoogwerkers, zoals die in de PULSEO-reeks, ongeëvenaarde veelzijdigheid. Ze combineren de voordelen van beide technologieën om zich aan te passen aan allerlei situaties. De modellen in de PULSEO-reeks zijn uitgerust met een uitneembare en uitwisselbare Range Extender. Deze geïntegreerde generator maakt snel opladen van de batterijen mogelijk – installatie in minder dan 5 minuten, en tot 80% oplading in 3 uur. Tijdens het opladen behoudt de gebruiker volledige functionaliteit van de machine. Ideaal voor werven zonder toegang tot elektriciteit.

Door deze machines in uw projecten te integreren, draagt u niet alleen bij aan betere operationele prestaties, maar ook aan milieubescherming en het welzijn van werknemers en omwonenden.

Guides_Pulseo_In-Out
Guides_Pulseo_HS15E_In-Out
Guides_Pulseo_Transport
Guides_Pulseo_HA16E

Wat kost een hoogwerker?

De prijs van een hoogwerker varieert afhankelijk van de grootte van de machine. Een hoogwerker met een geringe werkhoogte kost minder dan €2.500, terwijl een model met een grote werkhoogte tot één miljoen euro kan kosten.

Hoe vervoer je een hoogwerker?

Het vervoeren van een hoogwerker kan uitdagend zijn, en veiligheid is het sleutelwoord. Het is belangrijk om een specialist in transport of logistiek in te schakelen.

Het vervoeren van een hoogwerker kan uitdagend zijn, en veiligheid is het sleutelwoord. Het is belangrijk om een specialist in transport of logistiek in te schakelen.Raadpleeg vóór het vervoeren van een hoogwerker altijd de specifieke bedieningshandleiding van het model om de juiste transportinstructies te kennen. Indien mogelijk, vervoer de hoogwerker met het werkplatform horizontaal geplaatst op de vloer van de trailer. Kies de juiste combinatie van hoogwerker en trailer en wijzig deze positie niet vanwege de lengte van de machine, tenzij je de handleiding raadpleegt om het platform in een veilige positie te plaatsen.

 

Drie belangrijke stappen moeten worden gevolgd:

 

Stap 1: Beveiliging van de machine op de vrachtwagen of trailer voor transport

  • Gebruik altijd de vergrendelingspen van de torendraaiing vóór het transport.

  • Zet de sleutel in de OFF-stand en verwijder deze vóór het transport.

  • Controleer de hele machine op losse of onbeveiligde onderdelen.

Hieronder een voorbeeld van een correcte transportpositie

 

Stap 2: Beveiliging van de hoogwerker

  • Controleer of de jib en het werkplatform in ingeklapte positie staan.

  • Beveilig het platform met een nylon spanband, geplaatst parallel aan de bevestigingsgeleiders. Span niet te hard aan op het gedeelte van de arm.

  • Ondersteun de houder van het werkplatform aan de tegenovergestelde zijde van de nylon band met een schokabsorberende steun, zoals schuimrubber, rubber of hout.

 

Stap 3: Beveiliging van het onderstel

  • Gebruik kettingen met een hoge belastbaarheid.

  • Gebruik minimaal zes kettingen.

  • Pas de bevestiging aan om schade aan de kettingen te voorkomen.

  • Raadpleeg voor een diagram de hefinstructies in de bedieningshandleiding.

Opmerking: Bij het laden of lossen van een personenhoogwerker (MEWP) op de openbare weg, moeten gebruikers en bedieners ervoor zorgen dat alle nodige maatregelen zijn genomen om mensen op of nabij het werkgebied te beschermen. Deze maatregelen kunnen onder meer omvatten:

  • Waarschuwingskegels of afzetlinten

  • Verkeersregelaars met reflecterende kleding

  • Signaalgevers met vlaggen om voetgangers en voertuigen te waarschuwen voor de aanwezigheid van de machine


     

Meer informatie is te vinden in de norm ISO 18893:2014 (Mobiele hefplatformen – veiligheidsprincipes, inspectie, onderhoud en bediening – Sectie 6.8.3 – Transport en verplaatsing op openbare wegen).

Haulotte heeft het Activ'Lighting System ontwikkeld, dat de zichtbaarheid optimaliseert tijdens laad- en losoperaties ’s nachts of bij weinig licht. Dit systeem integreert strategisch geplaatste LED-verlichting die de grond rondom de machine, evenals meerdere delen van de arm verlicht: de bovenste en onderste bedieningskasten, de verlichting van de wielen en de achterkant van het contragewicht. De strategisch geplaatste verlichtingspunten zorgen voor beter zicht voor de bediener en maken hem duidelijk zichtbaar in zijn omgeving.

In 2024 werd de transporthandgreep gelanceerd, die het laden en lossen van hoogwerkers veiliger maakt. Tijdens het positioneren van de machine op de oplegger kan de bediener zich veilig vasthouden aan de machine en de dode-mansknop met één hand activeren dankzij de ergonomisch geïntegreerde knop in de handgreep. Deze configuratie stelt de bediener in staat zich met één hand vast te houden en de andere hand vrij te gebruiken om de arm, de giek of het platform te bedienen.

 

Het hijsen van hoogwerkers moet ook voldoen aan strikte veiligheidsregels.

Wie mag een hoogwerker gebruiken?

Om een hoogwerker te bedienen, moeten bepaalde regels worden nageleefd: de veiligheid van personen moet worden gegarandeerd en het personeel moet opgeleid zijn om de machine te besturen. Personenliften mogen uitsluitend worden bediend door getrainde en bevoegde personen, in overeenstemming met de gebruiksvoorschriften en met een geldig certificaat “Veilig werken met de Hoogwerker” of de licentie uitgegeven door de IPAF (PAL-kaart: Powered Access Licence).
De IPAF PAL-kaart is het meest erkende opleidingscertificaat wereldwijd. Deze opleiding moet elke vijf jaar worden vernieuwd.

Naast het opleiden van de bestuurders is het essentieel om het volledige team te informeren over alle beperkingen, risico’s en bijzonderheden van de werf. Het anticiperen op veranderende omstandigheden zoals het weer, bewegende objecten, personen of lasten is een sleutel tot succes.

Voor meer informatie over certificering, lees ons volledige artikel: hoogwerkers: alles wat u moet weten over het certificaat.

Welke stappen moeten worden gevolgd om een hoogwerker veilig te gebruiken?

  • Voer een volledige visuele inspectie uit van de hoogwerker vóór gebruik om er zeker van te zijn dat er geen schade of lekken zijn. Controleer het oliepeil, de brandstof of de staat van de accu’s en de banden.

  • Zorg ervoor dat de werkzone vrij is en dat de ondergrond stabiel genoeg is om het gewicht van de machine te dragen. Plaats afbakeningen indien nodig.

  • Draag een veiligheidsharnas dat is bevestigd aan een daarvoor bestemd verankeringspunt in de hoogwerker. Draag ook alle andere noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen (helm, bril, enz.).

  • Stap in de hoogwerker en sluit het toegangshek of de reling achter u.

  • Start de motor volgens de aangegeven procedure en controleer of alle bewegingen en bedieningen goed functioneren.

  • Beweeg de hoogwerker met behulp van de joystick naar de gewenste positie. Vermijd abrupte bewegingen.

  • Zet eenmaal op positie de stabilisatoren in werking.

  • Voer de geplande werkzaamheden uit terwijl u in de werkbak blijft en vermijd schommelingen. Zorg er bij het afdalen voor dat de zone vrij is en dat er zich niemand onder de hoogwerker bevindt.

  • Breng de hoogwerker terug naar de grond, zet de motor af, verwijder de contactsleutel en zet alle veiligheidssloten terug.

Guides_Check_Safety_1
Guides_Check_Safety_2
Guides_Check_Safety_3
Guides_Check_Safety_4
In 2024 heeft Haulotte MyCompanion gelanceerd, een compleet nieuw digitaal hulpmiddel dat ontworpen is om de gebruikerservaring en veiligheid te verbeteren. Het doel is om gebruikers volledige en nauwkeurige informatie te geven over de machine en de werkomgeving. MyCompanion is een ergonomisch, gebruiksvriendelijk en schaalbaar hulpmiddel dat bestuurders helpt vertrouwd te raken met hun machine. Het MyCompanion-systeem werkt via een QR-code die op de machine is aangebracht. Gebruikers hoeven enkel de code te scannen om toegang te krijgen tot de specifieke documentatie van de machine (op basis van het serienummer) en tot een checklist die vóór het gebruik moet worden uitgevoerd. Dankzij interactieve inhoud, zoals video’s die de bediening uitleggen, begrijpen gebruikers beter hoe hun specifieke hoogwerker werkt. De tool helpt ook de bevoegde bestuurder om veilig controle te nemen over de machine door middel van eenvoudige instructies.
Guides_MyCompanion_1
Guides_MyCompanion_2
Guides_MyCompanion_3
Guides_MyCompanion_4

Is het verplicht om een harnas te dragen in een hoogwerker?

De verplichting om een harnas te dragen hangt af van het type hoogwerker (PEMP) dat wordt gebruikt. Voor werkplatformen met arm, zowel statisch (1b) als mobiel (3b), wordt het aanbevolen om een korte vanglijn of een harnas met energieabsorptie te dragen om vallen te voorkomen. Voor verticale hoogwerkers zoals statische verticale liften (1a) en mobiele verticale liften (3a), is het dragen van een harnas doorgaans niet verplicht, tenzij lokale regelgeving dit voorschrijft. In bijzondere gevallen, zoals werken boven water, moet een risicoanalyse uitwijzen of een harnas of een reddingsvest geschikter is. Als fabrikant adviseert Haulotte het gebruik van een harnas, ongeacht het type hoogwerker, om maximale veiligheid van de bedieners te waarborgen tijdens het gebruik van het werkplatform.

Ja, het dragen van een veiligheidsharnas in een hoogwerker is in Frankrijk doorgaans verplicht, afhankelijk van de geldende regelgeving en specifieke gebruiksomstandigheden. Dit is onder andere gebaseerd op de bepalingen uit de Arbeidswet en de aanbevelingen van de CNAM (Nationale Ziekteverzekeringskas) of het INRS.

 

Algemene principes:

  1. Harnas en ankerpunt:

    • Een veiligheidsharnas moet gedragen worden en bevestigd zijn aan een ankerpunt in de werkbak, indien dit door de fabrikant is voorgeschreven of als een risicoanalyse dit aanbeveelt.

    • Dit beschermt de gebruiker tegen valgevaar, vooral bij kantelen of een botsing.

  2. Risicoanalyse:

    • Er moet vóór elk gebruik een risicoanalyse worden uitgevoerd. Als daaruit een val- of kantelrisico blijkt, is het dragen van een harnas verplicht.

  3. Aanbevelingen van het INRS:

    • Voor schaarhoogwerkers kan het dragen van een harnas overbodig zijn als de collectieve beveiliging (zoals leuningen) als voldoende wordt beschouwd.

    • Voor knikarm- of telescoophoogwerkers is het dragen van een harnas bijna altijd vereist.

  4. Verantwoordelijkheid van de werkgever:

    • De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers en moet de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals harnassen, beschikbaar stellen indien vereist.

Sancties:

Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot administratieve of strafrechtelijke sancties voor de werkgever bij een ongeval of controle. Samenvatting – Is een harnas verplicht?
Om te bepalen of het dragen van een harnas verplicht is in uw specifieke situatie, moet u:

  • De instructies van de fabrikant van de hoogwerker raadplegen;

  • Een risicoanalyse uitvoeren;

  • Lokale regelgeving en professionele aanbevelingen volgen.

Voor meer gedetailleerde informatie kunt u de publicaties van het INRS of de besluiten over veilig werken op hoogte raadplegen.

 

In 2025 heeft Haulotte het systeem FASTN gelanceerd. Het gepatenteerde FASTN-systeem is ontworpen om de veiligheid van gebruikers te verbeteren door een veilige verankering van het harnas aan de machine te garanderen. Als eerste universeel en verbonden valpreventiesysteem biedt FASTN meerdere voordelen:

  • Stimuleert het gebruik van het harnas door het creëren van een automatische anker-reflex;

  • Verhoogt de veiligheid op bouwplaatsen door het verzamelen en benutten van data;

  • Biedt maximale compatibiliteit en is eenvoudig te installeren.

 

Het belangrijkste doel van FASTN is het garanderen van de veiligheid van de bedieners. Net zoals autogordels reflexmatig worden gebruikt, helpt FASTN om het reflexmatig ankeren van het harnas te bevorderen, waardoor het risico op vallen – de belangrijkste oorzaak van ongevallen met hoogwerkers – aanzienlijk wordt verminderd. FASTN registreert bovendien alle gebeurtenissen tijdens het gebruik van de machine, waardoor het mogelijk wordt om de veiligheid op bouwplaatsen te evalueren. Dankzij deze gegevens kunnen gerichte preventiecampagnes worden opgezet en grondige risicoanalyses op werven worden uitgevoerd.

Guides_Fastn_1
Guides_Fastn_2
Guides_Fastn_3
Guides_Fastn_4

Kan een hoogwerker op een helling worden gebruikt?

Ja, een hoogwerker kan op een helling worden gebruikt, maar onder strikte voorwaarden om de veiligheid van de bedieners te waarborgen en ongevallen te voorkomen. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten:

 

Instructies van de fabrikant

  • Elk model hoogwerker heeft een maximale hellingshoek die door de fabrikant is vastgesteld (vaak uitgedrukt in graden of procenten).

  • Deze informatie staat in de handleiding van de machine of op het typeplaatje. Als de helling deze limiet overschrijdt, is het gebruik van de hoogwerker verboden omdat deze instabiel kan worden.

Compensatie- en aanpassingssystemen

  • Sommige hoogwerkers zijn uitgerust met automatische stabilisatiesystemen, zoals hydraulische uithouders of hellingssensoren. Deze zorgen ervoor dat de hoogwerker tot op zekere hoogte kan worden waterpas gezet.

Risicoanalyse

  • Voor het gebruik van een hoogwerker op een helling moet een risicoanalyse worden uitgevoerd. Hierbij moet rekening gehouden worden met:

    • De aard van de ondergrond (grip, stabiliteit, verzakkingsgevaar).

    • De last die wordt gedragen (gewicht van bedieners en gereedschap).

    • Weersomstandigheden (regen, wind, gladde bodem).

Naleving van veiligheidsregels

  • De snelheid van de hoogwerker moet worden aangepast om kantelen te voorkomen.

  • Gebruik de hoogwerker niet als de helling gecombineerd is met andere risico’s (zoals nabijheid van gaten, afgronden, etc.).

  • Overbelast de hoogwerker nooit, dit verhoogt het risico op instabiliteit.

Geïntegreerde veiligheidsvoorzieningen

  • Moderne hoogwerkers zijn vaak uitgerust met hellingssensoren. Als de helling te steil is, kunnen deze sensoren voorkomen dat de machine wordt bediend om kantelen te vermijden.

In geval van twijfel:

  • Als de helling dicht bij de toegestane limiet ligt, is het beter een speciale hoogwerker voor ruw terrein te gebruiken (zoals terreinwagens).

  • Raadpleeg een gekwalificeerde technicus of de aftersalesdienst van de fabrikant voor passende aanbevelingen.

Het gebruik van een hoogwerker op een helling is mogelijk, maar moet strikt voldoen aan de limieten en aanbevelingen van de fabrikant en een grondige risicoanalyse. Iedere onvoorzichtigheid kan leiden tot ernstige ongevallen.

Guides_Pentes_1
Guides_Pentes_3
Guides_Pentes_4

Wereldwijde aanbieder van oplossingen

Blue company challenger

Ervaringsmaker